Cari Blog Ini

Selasa, 12 Mei 2015

Japan Trip~ Our Apartment


Mr Naga ~ Tn punya rumah


Perjalanan ke rumah sewa kita org memang agak jauh mungkin pasal tak nampak sangat..dah malamkan.. dalam perjalanan ni rasa-rasanya semua dalam van ni tido kecuali abg sani. Aku sedar2 tgk abg sani masuk lorong-lorong kecik..dah masuk kawasan perumahan kot.

Bilik untuk bdk2 lelaki.
Bilik ni je yang ada TV
Abg sani park dekat 1 parking area yang berbayar..for korang nya info, untuk drive di jepun korang kena amik lesen memandu di jepun dan syarat memang ketat. Lepas tu untuk park kereta pun terhad n if ada pun berbayar. harga tanah di jepun agak tinggi di sebabkan kepadatan penduduknya.So jangan harap lah korang bleh parking sesuka mcm kat malaysia ni 
Ni lah toilet kitaorg..nampak tak
besi atas toilet tu..bila kita flush,
air akan keluar dari situ. so dari
itu kitaorg letak gayung tadah air..
tp air nya sejuk macam dr peti sejuk


Disebabkan aku dah forwardkan emel-emel dr mr naga (tuan rumah) pada abg sani,so dia n faiz lah yg cari umah tu n kunci yg tn umah tu letak..

Bila dah jumpa umah tu,barulah kitaorg turun dan bawa barang-barang. Rumah di jepun ni korang jangan bayangkan macam umah kita kat malaysia k.. ruang dia memang sangat limited. Bilik mandi dia hanya 3tapak kaki kita je..toilet di ruang yg lain dan tak ada paip serta baldi yg di sediakan..hahaha..survivor lah..
Ruang untuk naik ke atas

Abg sani kata umah yg kitaorg duduk ni memang selesa n besar bagi orang-orang jepun.. sewa sebulan tak lari dalam lingkungan RM6000 duit malaysia.. aku sewa yg seminggu ni pun hampir RM3,500..

Tu bilik lelaki, ruang yg ada alas
oren tu tmpt kitaorg dok mkn
selain kat tangga.. walaupun
dpn bilik mandi
Depan toilet ada sinki n ruang sebelah sinki yg biasa kita letak pinggan2 lepas kita basuh tu ada 1 dapur elektrik.depan bilik mandi ada rak2 letak pinggan or makanan & microwave..ada peti sejuk, vacuum pun ada.. selipar di sediakan juga..kat dlm umah mmg kena pakai selipar..sebb sejuk weii..

Bilik Mandi yang sebesar
3 tapak kaki je..
Bilik faiz n firdaus di bahagian bawah..n kitaorg yg pompuan2 dok kat atas..kat atas ada 1 bilik n 1 ruang mcm hall tp biasa diaorg wat tmpt tido..kat ruang tu tuan rumah letak 1 bed chair..tp kitaorg letak luggage2 kitaorg kat situ..so kitaorg tido kat bilik je..
sebelah microwave tu bilik utk guys
& depan nya bilik mandi. ruang
ada cerek tu tempat utk masak.
depan sinki tu toilet..

Lagi 1 problem kitaorg adalah traveller adapter. Di Jepun ni plug nya 2 mata yg nipis..nasib baik faiz ada bawa traveler adapter..so dari situ kita sambung 2 extension wire.. Settled hal nak charge hp,power bank n camera.portable wifi ada disediakan plug sendiri..kabel dia sama mcm samsung.. So aku pun kacau gak untuk cas hp dan power bank..hehehe...

Ni bilik untuk wanita.di tingkat atas.
Ruang tempat kitaorg letak luggage
Pastu korang jangan haraplah umah kat sini ada ruang untuk meja makan yang besar..tak hadooo pun..Tv dan coffee tbl ada..tapi dalam bilik faiz..tak nak r kacau diaorg rehat.. takde privacy nanti.. kat umah ni pun lengkap dengan kotak first aid, pembersih debu utk baju, wifi pun ada..tp kitaorg x guna pun..sebab portable wifi yang abg sani provide lagi laju.

Antara peralatan yg Mr Naga
sediakan
So lepas abg sani setting kan heater utk bilik kitaorg abg sani pun gerak balik umah dia..pagi esk baru dia dtg blk..abg sani siap pesan jgn wat bising kat umah mcm dia pesan kat aku awal2..nanti jiran report polis..sedangkan td masa sampai kita org mcm bising sikit sebab bawa barang-barang banyak, jiran kat situ dah jenguk kat tingkap. so kitaorg cakap memang pelan-pelan mcm pencuri dah.. nak ketawa pun cover line..
Antara 1st aid yg
Mr. Naga sediakan

Ni lah dapur yang kitaorg gunakan
sepanjang kat sini
After abg sani balik, kitaorg terus masak n take turn mandi.. lapo weii..so after that we all kemas beg pack yang nak bawa esok sebab tido 1 mlm kat sana..so rehat awal untuk meneruskan pengembaraan ke gunung fuji esk.



**if korang nak recce tempat penginapan lain korang leh daftar dulu kat link ni: www.airbnb.com/c/aharon5?s=8 after register baru boleh buat reservation atau inquiry. Bukan untuk Jepun sahaja banyak lg negara-negara lain yang kita bleh survey.













Catat Ulasan