Cari Blog Ini

Rabu, 13 Mei 2015

JAPAN TRIP ~ LAKE KAWAGUCHKOI - SAIKO IYASHI NO SATO NENBA (23RD APRIL 2015)

Pagi ni kitaorg semua terbangun lewat...Dalam jam 5.30am.Abg sani ckp semalam nak datang pkul 6..(Jepun 1jam awal dari Malaysia). masing-masing nak keluar dari comforter punya lah susah yang amat..mana taknya cuaca memang sejuk sangat...hmmm..macam ni pun dah tak tahan macamana nak g negara org time winter??memang x ler...hehehe...

Dah sampai Jepun rugi tak amik gambar
berlatar belakang Gunung Fuji
Apa-apa pun kitaorg gagahkan diri untuk bangun tapi tetap tak nak mandi..cuci muka je.Konon-konon menhayati kehidupan org jepun tp sebenarnya tak tahan sejuk nak mandi..serius tak sanggup..Bukan ku sorang je tak mandi rupanya semua tak mandi except faiz..

Tengah bersiap, abg sani whatapps bagitau dia datang puku1 7..sempat lah kitaorg buat air for breakfast n makan bekalan roti..utk trip kali ni kitaorg bawa nasi yang dah siap masak malam tadi,ayam masak merah,ikan bilis n kentang goreng..Semua kitaorg packed2 je n masuk dlm 1 beg yg khas letak makanan. kicap manis abc pun ada.. heehehehe..pastu kitaorg ada bawa gak maggi cup utk mkn mlm, bubur segera n roti..

Tepat pkul 7 abg sani sampai n kitaorg terus gerak ke Fuji.. Arini tiap kali masuk keta je kitaorg tertido..badan letih lagi tambah cuaca sejuk sedap lah tido..perjalanan pun jauh..dalam 1 - 2 jam kot..tp msk highway..tp tol dia pelik2 je..kadang bleh x perasan..kecik je dan dekat celah-celah jalan kecik..

1st destinasi kitaorg singgah kt sebuah  河口湖 / Lake Kawaguchiko. Dari tasek ni kita boleh nampak permandangan  gunung fuji..serius indah ciptaan Allah.. gunung fuji pun sporting menunjukan puncaknye..mmg cantik..cuaca pun sejuk..nyaman je..kitaorg just pakai sweater biasa je..masih mampu lagilah bertahan..




Nice view
Nyaman cuaca di sini..

Dari sini kitaorg ke SAIKO IYASHI NO SATO NENBA.kat sini adalah perkampungan lama dan masih mengekalkan tradisi umah2 lama..di parking area pun ada penduduk kampung menjual product -product local diaorg..Masa kitaorg sampai ni mereka tgh baru nak buka kedai..so kejap lg lah baru kitaorg g tgk..

Entrance nak masuk sini adalah 350yen (RM11.00-dah termasuk dlm pakej). Kat sini sakura masih ada..tp bukan original sakura..sebb original sakura cuma ada 5kelopak je..ni sakura gak tp lain spesis..mmg cantiklah untuk amik gambar..nasib sekarang teknologi dah moden..bayangkan if kita guna camera yg guna kodak tu berapa byk lah kodak nak gunakan..hehhe.. dekat bridge adalah tempat yg strategik utk amik gambar sebab berlatar belakangkan gunung fuji yang cantik..kat sini dpt lah kita tgk pokok wasabi ditanam..

Orang dari Jepun nak amik gambar ngan kitaorg sekali.
Sekarang tolong bagitau kitaorg or diaorg
sebenarnya orang jepun..Shoguy dah confius!!! 

Sesi mencuba baju traditional Jepun
Di rumah number 12 kita boleh sewa kimono/yutaka n utk lelaki bleh sewa baju samurai..sewa kat sini adalah yg termurah compare lain-lain tempat iaitu 500yen (RM15) so kita pilih kimono mana yg berkenan n diaorg pakaikan..Aksesori pun dia bg sekali.. melaram tak hengat lah..boleh jalan-jalan kat kawasan tu untuk amik gambar..barang-barang kitaorg just tinggal je kat dalam kedai tu..ada bakul yang di sediakan.kat jepun ni kita tak risau sebab org nya memang jujur n tak de berlaku sebarang kecurian..topi samurai dan pedang yang faiz n firdaus pakai memang berat..mcmanalah diaorg pakai masa perang dulu kan..patut lah terkulup je kepala si firdaus pakai sarung kepala tu..lepas dalam 45minit kitaorg pulang baju tu dan bergerak ke destinasi seterusnya..
Korang tengok lah aksi dua beradik ni..kesian lak aku tgk
si Firdaus..seksa tgk dia pakai topi samurai tu

Gelang for my Cinonet
Dekat parking kereta, ada kedai yang jual aksesori dari batu granit dan hasil-hasil hutan.aku dah lah memang gila gelang..jadi ku borong gelang utk aku n cinonet dua orang tu. Nilna ngan rania aku belikan warna putih tp dia ada bercahaya warna lain if kena cahaya..unik r sikit..range harga gelang kat sini ok lah..tp sebab kitaorang beli banyak dapat kurang.. ada yang harga 3,500 yen dapat 2,000yen..yang 1500yen dapatlah kurang dlm 1,000 - 800 yen.

So we ready go to our next station ...










Catat Ulasan