Cari Blog Ini

Rabu, 5 September 2012

Trip Korea ~ Journey to Shin Chon Hostel

Di Incheon Airport.. pkul 6.31am waktu Korea
 Selepas 6jam dalam flight,so kitaorg pun dah sampai ke Seoul..Sampai-sampai dekat korea je Captain dah beritahu suhu di Seoul pada pagi itu adalah 16c..fuhhh...sejuk..so kitaorg sebelum turun flight pakailah baju sejuk..sampai di Incheon Airport dlm pukul 6.30am waktu di Seoul bersamaan 5.30am waktu Malaysia.Sampai je di Airport je aku pun on lah hp aku yg baterinya dah nyawa2 ikan tu untuk update status kat Facebook utk bgtau yg aku dah sampai kat South Korea.At least mak & adik beradik aku tau yg aku dah sampai Korea dengan selamat..
Aku memang x abis2 ngan telefon mengupdate status di FB.

Card T-Money
Walaupun di dlm airport ni aircond tak di buka, we all tetap terasa sejuk..tapi still xpuas ati sebab blum lagi dapat menghirup udara Korea..tapi system kat sini memang totally lain dengan Malaysia.Tapi kena follow lah sebb negara org kan..layan jerr...Tapi diaorg sangat efficient. Walaupun komunikasi tu susah sikit kitaorg layankan je lah..

Faiz adik angkat ku merangkap bodyguard
& Photographer we all
Selepas kitaorang amik luggage, we all straightaway g beli T-money di 7eleven di Incheon Airport tu..T-Money tu berharga KRW20,000. Ia boleh digunakan utk naik bus, subway..mudah n murah..fungsinya sama macam Touch & Go kat Malaysia..So after that we all trus menuju ke Subway Incheon International Airport & trun di Hongik University dan selepas itu amik Line 2 yang berwarna Hijau untuk turun ke Stesyen Ewha Women University.Fuhhh..dari tempat departure nak menuju ke subway tu adalah amik masa dalam 45minit..dengan bawa luggage yg besar..semput lah juga..tp oleh sebb exited, semua tu diketepikan..hahahaa...kalau boleh setiap tempat kitaorang nak take pix..mangsanya si faizlah..hehehe...tgklah kitaorg tgk map pun nak amik gambar..

Express Way dari Incheon Airport 
ke Hongik University Station
Tgk2 map..nak make sure train & hentian mana nak  turun
Area menuju ke hostel penginapan



Tempat penginapan kitaorg yg best...
Perjalanan subway menuju ke Ewha Women University mengambil masa dalam 45minit..time tu sweater dah buka balik dah..sepanjang jalan tu nampak lah pembangunan yang sedang giat dijalankan pada masa yang sama laut pun nmpak cantik..Sampai di stesyen Ewha kitaorg trus melalui pintu Exit 4.dengan berpandukan map yang diberikan oleh pihak Hostel kitaorg pun carilah hostel tu..haaaaa....last2 sesat..bukan sesat jauh lah..slah masuk lorong je..so kitaorg trus minta tolong dengan org di tepi jalan..tp bukan senang tau nak cari org yg boleh berbahasa English..sekali lg bernasib baik, kitaorg tahan sorang mamat tempatan yang tengah nak lintas jalan.Tapi satu yang aku & kawan2 salute kat diaorg ni, diaorg punya semangat nak tolong kita siap diaorg yg tolong tanyakan ngan org2 kedai n tolong tgk map sambil call member2 diaorg tanya destinasi yg kitaorg nak pergi.. Akhirnya dicelah2 kedai yang mcm kat Petaling Street kat Malaysia akhirnya jumpa juga Shin Chon Hostel ..dalam kepala fikir nak charge handphone je ni..hahahah...
Shin Chon Area.Dekat ngan 
Ewha Women University
Alrite..to be continued ~ our jalan2 time..
Catat Ulasan